Το Εικονικό Μουσείο Τήνου

«Με στόχο την αξιοποίηση των μέσων που στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία για την πραγμάτευση τεκμηρίων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Τήνου».

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ) ανήκει στην Αστική  Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015, με διακριτικό τίτλο Κέντρο Μελετών Αιγαίου.

Ιδρυτικά μέλη του Κέντρου Μελετών Αιγαίου είναι η Μαρία Γρυπάρη αρχιτέκτων, η Βασιλεία Λημνιούδη συγγραφέας και η Ελένη Χαλκουτσάκη αρχιτέκτων- πολεοδόμος.

Συστήνοντας ομάδες εργασίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αρχείο για το νησί της Τήνου, που απαντά σε πλούσια θεματολογία πολιτιστική, πολιτισμική, λαογραφική και ιστορική. Το ενδιαφέρον τους για τις καλές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη λαογραφία του νησιού τις οδήγησε στο όραμα της δημιουργίας ενός μουσείου που θα περιέγραφε με καινοτόμο τρόπο την Τήνο από τη δημιουργία του Αιγαίου, έως το σήμερα.

Από την αρχική ιδέα μέχρι την υλοποίηση του ζωντανού αυτού πολιτιστικού φορέα, η ιδέα τους χαίρει μεγάλης απήχησης από ερευνητές, επιστήμονες, συλλέκτες, αρχεία και μουσεία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θεματικών βιβλιοθηκών με εκθέματα συλλεκτικά, σπάνια, μα κυρίως εκθέματα που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να βρει συγκεντρωμένα σε έναν κοινό τόπο, φυσικό ή ψηφιακό.

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ) συλλέγει, ψηφιοποιεί και καταλογογραφεί τεκμήρια, ιστορίες, μαρτυρίες και θησαυρούς που καθορίζουν την ταυτότητα του νησιού της Τήνου, δημιουργώντας πρωτότυπες θεματικές βιβλιοθήκες. Με τη δράση του αυτή συνθέτει θεματικές βιβλιοθήκες που με τη σειρά τους δημιουργούν μια ενιαία ψηφιακή συλλογή της πλούσιας Τηνιακής πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς

Σκοπός του Εικονικού Μουσείου Τήνου (ΕΜΤ) είναι η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός μιας πλήρους, ενιαίας ψηφιακής συλλογής της πλούσιας Τηνιακής κληρονομιάς και η παρουσίασή της στο κοινό μέσα από μία σύγχρονη, καινοτόμα, διαδραστική και δυναμική εμπειρία.

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ) έχει ως όραμα να αποτελέσει ένα χώρο συνύπαρξης για όλους, μία «ζωντανή πλατφόρμα» όπου οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες του, μέσα από τη φυσική παρουσία τους ή την εικονική επίσκεψή τους στις συλλογές του, θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν στοιχεία για το νησί, να μοιράζονται, να συνυπάρχουν.

Για την παρουσίαση των ψηφιακών εκθεμάτων σχεδιάστηκαν ειδικές πολυμεσικές εφαρμογές που προβάλλονται σε ταμπλέτες, οθόνες αφής, VR γυαλιά, διαδραστικό τραπέζι, καθώς και βιντεοπροβολές.

Η μόνιμη συλλογή Εικονικού Μουσείου Τήνου (ΕΜΤ) με ολιστική προσέγγιση αφηγείται σε επτά βασικές θεματικές ενότητες (γεωλογία, ορυκτά και πετρώματα, ιστορία, αρχιτεκτονική και ναοδομία, λαϊκός πολιτισμός και καλές τέχνες), κάθε μία από τις οποίες καθόρισε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το τεράστιο πολιτιστικό και πολιτισμικό τοπίο του νησιού.

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ) διερευνά και αναδεικνύει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και το τοπίο της Τήνου, χαρτογραφώντας τα στοιχεία που συνιστούν το υλικό και άυλο πολιτιστικό απόθεμα. Εστιάζει στις συνθήκες που διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη καλλιτεχνία που αναπτύχθηκε στο νησί, στην μαρμαροτεχνία, τη σιδηρουργία, την καλαθοπλεχτική και άλλα τοπικά επαγγέλματα.

Το αρχειακό υλικό του Εικονικού Μουσείου Τήνου (ΕΜΤ) συντίθεται μέσα από μία εκτεταμένη έρευνα σε τοπικά και μη αρχεία, με την συνεργασία Τηνιακών ερευνητών, αρχαιολόγων, λαογράφων, ιστορικών, και κατοίκων του νησιού, των οποίων η συμβολή είναι καθοριστική.

Με τη χρήση μεθοδολογιών που εμβαθύνουν στις τοπικές κοινωνίες, όπως της Προφορικής Ιστορίας, υποστηρίζει τις διαδικασίες έρευνας πεδίου και συμμετοχικής χαρτογράφησης, δημιουργώντας ή συμμετέχοντας σε τοπικές πολιτιστικές δράσεις.

Συνεργάτες

1. Γιώργος Αμιραλής – Φιλόλογος
2. Ιόλη Βιγγοπούλου – δρ. Ιστορικός
3. Κώστας Δανούσης – Ιστορικός
4. Χάρης Κουτελάκης – δρ Ιστορικός
5. Κωνσταντίνος Σούκης – Γεωλόγος ΕΚΠΑ
6. Αλέκος Φλωράκης – δρ. Λαογραφίας
7. Φαέθων Γρυπάρης – Γλύπτης
8. Ομάδα Μυθολόγιο: Ναυσικά Καψαλά & Σύλβια Βενιζελέα –
Αφηγήσεις
9. Tadas Šlajus – Εικαστικός
10. Raimundo Eimonto – Μουσικός
11. Κωνσταντίνος Σούκης – Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας –
Ε.Κ.Π.Α.
12. Λουίζα Καραπιδάκη – Ακαδημία Αθηνών

Ομάδα εργασίας
1. Μαρία Γρυπάρη, Αρχιτέκτων
2. Βασίλης Ντουμάνης – Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας, Ma
3. Έλενα Χαλκουτσάκη, Πολεοδόμος
4. Γιώργος Σταμούλης – Προγραμματιστής
5. Ευαγγελία Δεληγιάννη – Προγραμματίστρια
6. Κατερίνα Κοντιζά – Αρχιτέκτων
7. Έλενα Γκοτσίνα, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος
8. Έρη Τριανταφύλλου
9. Βούλα Σοφρά – Γραφίστρια
10. Λίλια Γρυπάρη

Ευχαριστήρια

Ευχαριστούμε θερμά το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστίας Τήνου, το Ι.ΤΗ.Π – Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και τον Ευάγγελο Γκύζη + και τον Διευθυντή κο Μάρκο Βιδάλη, την Εθνική Πινακοθήκη και ιδιαίτερα τη διευθύντρια κα Συραγώ Τσιάρα, το Ίδρυμα Λασκαρίδη και τους κα Ιόλη Βιγγοπούλου και κο Κωνσταντίνο Θανασάκη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την κα Ειρήνη Σολομωνίδη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και την κα Νότα Κούρου – Ομ. Καθ. Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, την ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την κα Αναστασία
Αγγελοπούλου – δρ. Αρχαιολογίας.
Ευχαριστούμε την κα Μάχη Καραλή – Ομοτ. Καθ. Αρχιτεκτονικής
Ε.Μ.Π., τον κο Ευάγγελο Σαμαρά – δρ Αρχαιολογίας, τον κο Δημήτρη Σιώτο – Δικηγόρο, τον κο Γεώργιο Γαβαλά και την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελέτων, τους κο Ιωάννη Γκερέκο, κο Θεόδωρο Χίο και την Εταιρεία Τηνιακών Μελετών, την κα Τζωρτζίνα Αρμακόλα, τη κα Μαρία Βιδάλη – καθηγήτρια Κέντρου Μεσογειακών Σπουδών, την κα Ζοζεφίνα Δελατώλα, τον κο Κωνσταντίνο Καλαΐτζιδη – Συλλέκτη, τον κο Αριστείδη Κοντογιώργη, καθ. Πανεπιστημίου Δυτικής Άττικης, τον κο Πέτρο Μαρκουίζο, την Αδελφότητα Τηνίων, τον κο Τάσο Αναστασιάδη, τον κο Άγγελο Ματθαιάσο, τον κο Νίκο Νικολαϊδή, τον κο Μάνθο Βίλλα – γεωπόνο, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου, την κα Πέπη Βιδάλη – συγγραφέα, τον κο Πραξιτέλη Τζανουλίνο – γλύπτη, τον κο Νικόλαο Μανιατάκο, την Κορωνία – Άρτεμη Μακρίδου+, τον κο Χρήστο Αρτέμη, τη κα Μαρία Δενεκαρία, τις εκδόσεις Παλαμάρη – Τήνος, τον κο Γιάννη Βιδάλη -Εκδόσεις Τήνος 360, το ζαχαροπλαστείο Χάλαρη, τον κο Ιάκωβο Ρήγο – Καθ. Αρχιτεκτονικής Παν. Κρήτης, τον κο Μάνθο Καστορίνη – καθ. Πολυτεχνείου Bari, τον Λάμπρο Διαμαντόπουλο – μαρμαρογλύπτη +, τους Νίκο και Έβελυν Φωσκόλου – Φωτογρά-ΦΩΣ, τον κο Κάρολο Μέγκουλα, τέως Πρόεδρο Κοινότητας Τριποτάμου, τον κο Ηλία Σιγάλα – τέως Πρόεδρο της Κοινότητας Μουντάδου, και τις Εκδόσεις Ολκός.

Για πρώτο στάδιο της δημιουργίας του Εικονικού Μουσείου Τήνου, συνεργάστηκαν η Σοφία Ζησίμου – Οικονομολόγος, η Αλεξάνδρα Γρυπάρη – Εικαστικός και η Χάρις Χάρη – Αρχιτέκτων

TVM Newsletter

Μάθετε πρώτοι τα νέα του Μουσείου, τις επερχόμενες εκθέσεις, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές μας.